Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Fractal/ Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς στο εργαστήρι του συγγραφεά



Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Κεφαλά «Το άλλο ρούχο του φόβου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος κι αποτελείται από τριάντα έξι αφηγηματικές μικρό-γραφίες. Αφηγήσεις καθημερινές, κάποτε σουρεαλιστικές,  αποδίδονται με μια  λογοτεχνική μονοκοντυλιά κι έναν ωμό στα όρια του κυνικού ρεαλισμού. 

«Το άλλο ρούχο του φόβου» θέλω να πιστεύω πως αποκαλύπτει τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες, τους καλά κρυμμένους φόβους μας ίσως…

Το τελευταίο μου βιβλίο αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συλλογή διηγημάτων μου. Πολύ φοβάμαι πως άρχισα ανορθόδοξα, καθώς οι περισσότεροι ομότεχνοι ξεκινούν με το διήγημα και καταλήγουν στο μυθιστόρημα. Εγώ τα έκανα μάλλον αντίστροφα… Συγγραφικά, λοιπόν,  καταπιάστηκα αρχικά με το ιστορικό  (Η Αγγλίδα Κυρία, εκδόσεις Διόπτρα 2007/ Γλυκό Κυδώνι, εκδόσεις Τσουκάτου 2013) και σύγχρονο (Επικίνδυνες Συνδέσεις, εκδόσεις Άπαρσις 2011) μυθιστόρημα κι αργότερα με το διήγημα (Νυχτερινός Διαβάτης, εκδόσεις Λέμβος 2014). Όπως αναφέρω και στο προλογικό σημείωμα της συλλογής εμείς, οι δημιουργοί του λόγου, αν κι έχουμε γνώση, εμπειρική ή επιστημονική, των ειδών με τα οποία ασχολούμαστε, σπάνια σκοντάφτουμε σε λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των λέξεων, των σελίδων ή ακόμα και το είδος.  Αυτό νομίζω που μετρά κι έχει αξία είναι η αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη μορφή.



Το άλλο ρούχο του φόβου δημιουργήθηκε από σκόρπιες σκέψεις, εικόνες και σημειώσεις, που περίμεναν υπομονετικά στα σημειωματάριά μου και δεν μπορούσαν να βρουν τη θέση τους στα πιο εκτενή μυθιστορήματα – που χρειάζονται άλλες μεθόδους σύνθεσης, πιο χρονοβόρες, και άλλου είδους μαεστρία –  ή την ποίηση, που έχει κι αυτή τους δικούς της κώδικες δημιουργίας. Η αφηγηματική «μικρογραφία», όπως προτιμώ να καλώ το νέο αυτό είδος, δίνει μια δημιουργική και ανανεωτική διέξοδο στον συγγραφέα, καθώς μπορεί με πιο συμπυκνωμένο τρόπο και σε σύντομο διάστημα, χωρίς αυτό να αφαιρεί κάτι από την ποιότητα της γραφής του ή τα χαρακτηριστικά  του προσωπικού του ύφους, να αποδώσει ολοκληρωμένα μέσα σε λίγες γραμμές ή μερικές παραγράφους ένα μικρό λογοτεχνικό επεισόδιο, μια ιστορία. Η καίρια αφήγηση, η οικονομία, η δημιουργία πειστικών χαρακτήρων και ολοκληρωμένης πλοκής στο μικρό αφήγημα δεν είναι κάτι εύκολο, κι ας φαντάζει έτσι στον αναγνώστη. Χρειάζεται βαθιά προσωπική διεργασία στη σύλληψη αλλά και την επεξεργασία του θέματος, προκειμένου να αποδοθεί με μια συγγραφική «μονοκοντυλιά».


Θεματογραφικά τα διηγήματα μου είναι αρκετά ‘ουμανιστικά’ για να δανειστώ έναν όρο από την επιστήμη που χρόνια υπηρετώ. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων στην πλειονότητά τους κινούνται στο αγαπημένο μου είδος του κοινωνικού ρεαλισμού. Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες της κοινωνίας παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου χαρίζοντας μας σκηνές οικείες κι εν δυνάμει αληθινές. Κοινός τόπος οι μύχιες, υποδόριες δυναμικές και συγκρούσεις που ο καθένας και η καθεμία από τους ήρωες/ηρωίδες μου προσπαθούν να διαχειριστούν σε μια συνήθως άχαρη καθημερινότητα. Το βαθύτερο είναι τους παλεύει αδιάκοπα με ένα κακοσχεδιασμένο φαίνεσθαι αποκαλύπτοντας μας φευγαλέες μας διεισδυτικές, θέλω να πιστεύω, ματιές του κόσμου που μας περιβάλλει και της παναθρώπινης πολυδαίδαλης ψυχοσύνθεσης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στις ιστορίες, ο τόπος, ο χρόνος, το παρελθόν, η σκηνογραφική προσέγγιση των επεισοδίων, όλα καλά μελετημένα με συμβολική ενίοτε χροιά, εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό μου που  δεν είναι άλλος από την δια της πένας ‘απογύμνωση’ του ανθρώπου. Ανηλεής απέναντι στην υποκρισία και τη γελοιότητα, στοργικός απέναντι στην αλήθεια του καθενός προσεγγίζω τους χαρακτήρες μου και τους δίνω πνοή μέσα σε μια παράγραφο ή σε μερικές σελίδες. Μαγικό, δε νομίζετε;

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολεγίου της Ελλάδας και πτυχιούχος ιστορικός τέχνης. Στο παρελθόν εργάσθηκε ως επιμελητής έκθεσης σε γκαλερί των Αθηνών, ενώ από το 2008 ασχολείται με τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης. Το 2012 συνεργάσθηκε με το λογοτεχνικό fanzin Αστυδρόμος και είναι μόνιμος συνεργάτης του ποιητικού free press  Ποιητές χωρίς Ποιήματα. Υπήρξε υπεύθυνος λογοτεχνικής αξιολόγησης στις εκδόσεις Λέμβος και υπεύθυνος της σειράς Μικρά Βιογραφικά. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 2007. Έχει γράψει και εκδώσει ιστορικό και σύγχρονο μυθιστόρημα, δύο συλλογές διηγημάτων και μια ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Συνεργάζεται με το τοβιβλίο.net και διατηρεί μόνιμη στήλη στο Culternow.gr για το βιβλίο.

Πηγή: http://fractalart.gr/alexandros-kefalas-ergastiri/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου